
Potřebujeme:
1 kapr (hlava, ocas, ploutve a jikry nebo mlíčí)
2 střední cibule
2 mrkve
1 petržel (kořen)
1/4 celeru (kořen)
3 bobkové listy
5 kuliček nového koření
10 kuliček černého pepře
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
200 ml smetany na vaření
sůl podle chuti
petrželka na ozdobu
Hlavní postup:
Hlavu, ocas a ploutve kapra dobře omyjeme a vložíme do velkého hrnce. Přidáme oloupanou a na čtvrtky nakrájenou cibuli, mrkev, petržel a celer. Zalijeme studenou vodou (asi 2,5 litru) a přivedeme k varu. Poté stáhneme plamen a necháme na mírném ohni pomalu vařit asi 1,5 hodiny. Průběžně sbíráme pěnu z povrchu.
Příprava zeleniny:
Mrkev, petržel a celer, které jsme vařili ve vývaru, vyjmeme, necháme vychladnout a nakrájíme na malé kostičky.
Zahuštění polévky:
V jiném hrnci rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Postupně přiléváme část scezeného rybího vývaru a dobře mícháme, aby se nevytvořily hrudky. Jíšku s vývarem přidáme zpět do zbytku vývaru a dobře promícháme.
Dokončení polévky:
Do polévky přidáme nakrájenou zeleninu a jikry nebo mlíčí. Necháme ještě asi 10 minut povařit. Nakonec vmícháme smetanu.
Servírování:
Polévku podle chuti dosolíme. Podáváme ozdobenou nasekanou čerstvou petrželkou.
Dobrou chuť a krásné Vánoce!
(poznámka: úvodní foto je pouze ilustrační)