Potřebujeme:

1 kapr (hlava, ocas, ploutve a jikry nebo mlíčí)

2 střední cibule

2 mrkve

1 petržel (kořen)

1/4 celeru (kořen)

3 bobkové listy

5 kuliček nového koření

10 kuliček černého pepře

2 lžíce másla

2 lžíce hladké mouky

200 ml smetany na vaření

sůl podle chuti

petrželka na ozdobu

Hlavní postup:

Hlavu, ocas a ploutve kapra dobře omyjeme a vložíme do velkého hrnce. Přidáme oloupanou a na čtvrtky nakrájenou cibuli, mrkev, petržel a celer. Zalijeme studenou vodou (asi 2,5 litru) a přivedeme k varu. Poté stáhneme plamen a necháme na mírném ohni pomalu vařit asi 1,5 hodiny. Průběžně sbíráme pěnu z povrchu.

Příprava zeleniny:

Mrkev, petržel a celer, které jsme vařili ve vývaru, vyjmeme, necháme vychladnout a nakrájíme na malé kostičky.

Zahuštění polévky:

V jiném hrnci rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Postupně přiléváme část scezeného rybího vývaru a dobře mícháme, aby se nevytvořily hrudky. Jíšku s vývarem přidáme zpět do zbytku vývaru a dobře promícháme.

Dokončení polévky:

Do polévky přidáme nakrájenou zeleninu a jikry nebo mlíčí. Necháme ještě asi 10 minut povařit. Nakonec vmícháme smetanu.

Servírování:

Polévku podle chuti dosolíme. Podáváme ozdobenou nasekanou čerstvou petrželkou.

Dobrou chuť a krásné Vánoce!

(poznámka: úvodní foto je pouze ilustrační)